По последни данни партията на Марин льо Пен Rassemblement national получава

...
По последни данни партията на Марин льо Пен Rassemblement national получава
Коментари Харесай

Поляризацията между три партии надделя на изборите във Франция

По последни данни партията на Марин льо Пен Rassemblement national получава над 23,5% от вота на европейските избори във Франция - резултат, с който надминава тази на президента Еманюел Макрон. Това сочат данните от формалния уебсайт на Европейския парламент. 

Любопитна детайлност е, че партията на Льо Пен - " Национален общ брой " (НС), излезе победител при гласуването във френските затвори, чиито жители за първи път получиха опция да избират, съобщи Франс прес, като цитира формалните резултати.

Крайнодясната групировка, чиято предизборна стратегия приканва за повишение на сигурността посредством по-решителна битка с противозаконната имиграция и тероризма, е получила в пандизите общо 956 гласа, което прави 23,6 на 100 - дял, подобен с % на Народно събрание на национално ниво. Втора се подрежда радикалната лява партия " Непокорна Франция " с 19,7%, а партията на президента Еманюел Макрон " Република, напред! " остава чак трета с едвам 9 на 100.

Възможността пандизчиите да гласоподават беше предизборно заричане на Макрон, който се ангажира да улесни присъединяване на пандизчии, които не са изгубили своите цивилен права при осъждането си. Парламентът одобри съответния закон на 23 март, осведоми Българска телеграфна агенция. За първи път излежаващите присъди в 165 от общо 188 френски пандиза получиха право да гласоподават по пощата. Вотът се състоя от 20 до 22 май, а преброяването на гласовете извърши министерството на правораздаването, което ръководи пандизите. Досега френските пандизчии можеха да гласоподават посредством пълномощие или като изискат позволение да излязат краткотрайно, с цел да отидат до урните. Тези начини обаче бяха мъчно използвани и водеха до ниска изборна интензивност.

Какво значат преднината на Марин льо Пен и резултатът от европейските избори във Франция?

След месеци на улични митинги против икономическите промени на Макрон и неговото " отделяне от проблемите на елементарния френски жител " съгласно критиците му, прогресивната проевропейска партия на Макрон идва на второ място на изборите за Европейски парламент в неделя, с 22% от гласовете. Неговият съперник против Европейски Съюз Марин льо Пен излиза първа, печелейки повече или по-малко това, което получи през 2014 година Голямата изненада на нощта във Франция пристигна от Зелените, които са на трето място.

Авторът Лионел Лоран разяснява в Bloomberg, че " поляризацията е спечелила във Франция на Макрон ". 

Водещите три партии в страната на евроизборите предложиха изцяло разнообразни визии за Европа и мястото на Франция в нея, показва той.

Партията на Льо Пен към този момент не желае да се отхвърля от еврото. Но мечтае за подрив на европейските институции и овластяване на националните държавни управления по този начин, че да могат да избират какво желаят от Брюксел. Това е безусловно антиимигрантска партия, която промотира някакъв тип " първи стопански национализъм на Франция ", показва създателят.

Партията на Макрон от своя страна се застъпва за " повече Европа " и е анти-Льо Пен, прогресивна и проевропейска, в отбрана на екологията. Тя съставлява високите градски професионалисти, вместо работническата класа.

Зелените във Франция са общоприетият притежател на нематериалния идеализъм, който в миналото бе въплътен от фреснкто ляво, с доста млада гласоподавателска мощ от младите гласоподаватели. 

Изборните резултати на разделяне на три водещи сили демонстрират, че френският електроат освен е дал своя вот по икономическите въпроси, или по представянето на Макрон като модернизатор - придвижването на жълтите жилетки Gilets Jaunes и Брекзит явно са въпроси, които изместват вниманието от неща като като климатичните промени и имиграцията. 

Мрачното показване на крайнолевия политик Жан-Люк Меланшон, който показва открита поддръжка към протестиращите Жълти жилетки и пренебрежение към икономическите промени на Макрон, притисна неговата партия до по-малко от 7% от гласовете. Льо Пен го засенчи по въпроса за идентичността. 

Стратегията на дясноцентристките републиканци на Льо Пен бе да преоткрият себе си като партия на полезностите, която плава по-дълбоко във водите на политиката с говорене в стила на Льо Пен " за корените и идентичността " на Европа.

- След като одобриха моите хрумвания като свои лични , те в действителност ми дадоха двойно време за говорене ", разяснява за политическите си противници Марин льо Пен. 

Марин Льо Пен окрилена от евровота изиска нови парламентарни избори във Франция

Ирония е, че в миг, когато френският държавен дълг е близо 100%, републиканците са по-известни със своята консервативна позиция по обществени въпроси, в сравнение с с всяка фискална политика. 

Движението на Макрон по-рано със размах унищожи статуквото на откритите огромни партии във Франция с идването си. То очевидно избра възгледи както от лявото, по този начин и от дясното. Днес все пак избегна разочарованието за малко и към момента е значима политическа мощ. От своя страна Льо Пен, която се показва като алтернативата на това, зад което стои Макрон, циментира опозиционната си роля. Зелените пък привлякоха ново потомство гласоподаватели. 

Икономиката не се издигаше като въпрос на тези избори; може би това е някаква единствено по себе си победа за Макрон. Но когато идващият спад настъпи, или в случай че промените му не съумеят да дадат резултати, това ще бъде по-поляризиран електорат, който реагира.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР